“Δημιουργώντας ξανά την πολιτική” (online σεμινάριο) με τον Γιώργο Ν.Οικονόμου

Η κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς είναι σε κρίσιμο σημείο και δεν εννοώ μόνο και κυρίως την πανδημία,αλλά τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την μεγάλη οικονομική κρίση πριν από την πανδημία.
Οι αδιέξοδες πολιτικές των κυβερνήσεων σε Ευρώπη και Αμερική, είχαν ως επακόλουθο την αναζωπύρωση εθνικιστικών τάσεων που έφεραν αυταρχικά εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα στις κυβερνήσεις ή στα πρόθυρα της εξουσίας όπως στην Ουγγαρία, στην Πολωνία,
στην Αυστρία, στην Ελλάδα. Ταυτοχρόνως οι ρατσιστικές και νεοναζιστικές πρακτικές αναβιώνουν την κοινωνικοπολιτική βία. Στην Γαλλία δύο ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται προ των πυλών της εξουσίας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το φαινόμενο του ακροδεξιού ρατσιστή αντιφεμινιστή Τραμπ στις ΗΠΑ, και φυσικά μετά την εκλογική ήττα του δεν έχει εξαλειφθεί ο τραμπισμός. Λαμβανομένης υπ’ οψιν και της γενικότερης δυσλειτουργίας της ολιγαρχικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνάγεται ότι το αντιπροσωπευτικό πολίτευμα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Οι υπάρχοντες θεσμοί και τα παραδοσιακά κόμματα, των αριστερών συμπεριλαμβανομένων, έχουν φθάσει στα όριά τους. δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα αλλά μέρος του προβλήματος. Μέσα στην γενικευμένη κρίση αντιπροσώπευσης που συνοδεύεται από άμβλυνση της κοινωνικής συνείδησης, τίθεται αναγκαστικώς και επιτακτικώς ζήτημα αναπροσανατολισμού, για νέες πολιτικές, νέες θεσμικές αλλαγές.
Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται το Σεμινάριο και έχει ως αντικείμενο την ανάλυση του ολιγαρχικού χαρακτήρα των αντιπροσωπευτικών πολιτευμάτων καθώς και την ανάδειξη της πολιτικής και της άμεσης δημοκρατίας. Και οι δύο θεωρούνται γνωστές και δεδομένες, ενώ δεν πρόκειται παρά περί λανθασμένων στερεοτύπων.
Η μεν πολιτική συγχέεται με τις εκλογές, τα κόμματα και τους αντιπροσώπους ή με διαδηλώσεις και εγχειρήματα. Η δε άμεση δημοκρατία συγχέεται με ορισμένες πρακτικές των σημερινών αντιπροσωπευτικών συστημάτων (λ.χ. δημοψηφίσματα) ή με συνελεύσεις και οριζόντιες διαδικασίες. Οι αντιλήψεις αυτές δίνουν βάση κυρίως στις διαδικασίες με συνέπεια να εξαφανίζεται το πολίτευμα. Έτσι η άμεση δημοκρατία παραμένει ένα άγνωστο πολίτευμα.
Η ανάδειξη της πολιτικής και της δημοκρατίας ως πολιτεύματος, στο εν λόγω Σεμινάριο, θα γίνει καλύτερα κατανοητή εάν αναιρεθούν διάφορες αντιλήψεις που διαδίδονται στους εναλλακτικούς χώρους και δημιουργούν συγχύσεις. Τέτοιες αντιλήψεις προέρχονται από τον Μαρξ και γενικώς την Αριστερά, και από αρκετούς διανοουμένους μεταξύ των οποίων ο Μάρεϊ Μπούκτσιν και ο Σερζ Λατούς, στους οποίους υπάρχουν υπολείμματα μιας Αριστεράς και ενός επιβλαβούς οικονομισμού. Επί πλέον, στα ελληνικά υπάρχουν κακές μεταφράσεις βασικών όρων από το έργο αυτών των δύο διανοουμένων, λ.χ. για τον «ελευθεριακό δημοτισμό» και την «απομεγέθυνση» αντιστοίχως, με συνέπεια να δημιουργούνται συγχύσεις.
Ειδικώς στην Ελλάδα οι συγχύσεις οφείλονται και σε κάποιους «κοινοτιστές» που είναι διασκορπισμένοι σε ποικίλους χώρους: εθνικιστικούς, θρησκευτικούς, αριστερούς και εναλλακτικούς. Σε όλους αυτούς οι διαδικασίες εξαφανίζουν την άμεση δημοκρατία ως πολίτευμα και ως στόχο της πολιτικής. Μάλιστα επιβάλλεται η αναίρεση των εν Ελλάδι «κοινοτιστικών» αντιλήψεων, διότι επί τη ευκαιρία της 200ης επετείου της επανάστασης του 1821, ακούσθηκαν και θα ακουσθούν διάφορες ιδεολογικές διαστρεβλώσεις και εθνικοθρησκευτικά μυθολογήματα για των «Ελλήνων τις κοινότητες» κατά την διάρκεια της οθωμανικής κατοχής.
Όλες αυτές οι αντιλήψεις και η αναίρεσή τους θα αποτελέσουν αντικείμενο του Σεμιναρίου με σκοπό την διαύγαση της πολιτικής και της άμεσης δημοκρατίας. Η διαύγαση στην προσέγγιση αυτή δεν έχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον, αλλά κυρίως πρακτικό: την δημιουργία πολιτικής δράσης και παρέμβασης στην κεντρική πολιτική σκηνή, από την οποία απουσιάζουν τόσο οι ιδέες της άμεσης δημοκρατίας όσο και κυρίως η δημοκρατική πολιτική.

Διάρκεια Διαδικτυακού Σεμιναρίου: Τέσσερα δίωρα

Αρχή
Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, 19.00-21.00 και κάθε Τετάρτη 19.00-21.00.

23 Μαρτίου 2022
Παρουσίαση και κριτική των θεωριών του ελευθεριακού δημοτισμού και του κομμουναλισμού (Μπούκτσιν) και της «απομεγέθυνσης» (Λατούς και άλλοι)

30 Μαρτίου 2022
Παρουσίαση και κριτική των αντιλήψεων των «κοινοτιστών» καθώς και του μύθου των «κοινοτήτων» κατά την οθωμανική κατοχή

6 Απριλίου 2022
Παρουσίαση και κριτική των αριστερών αντιλήψεων. Ανάδειξη της άμεσης δημοκρατίας ως πολιτεύματος

13 Απριλίου 2022
Σκιαγράφηση μιας νέας αντίληψης για τα πολιτικά ζητήματα με σκοπό την δημιουργία ξανά της πολιτικής


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Ν. Οικονόμου σπούδασε Μαθηματικά, Μουσική και Φιλοσοφία. Συμμετείχε ενεργώς στο αντιδικτατορικό κίνημα. Παρακολούθησε στο Παρίσι τα μεταπτυχιακά σεμινάρια του Κορνήλιου Καστοριάδη, με τον οποίο ξεκίνησε τη διδακτορική του διατριβή. Εχει Master φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και είναι
Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες. Είναι αρθρογράφος
στην Εφημερίδα των Συντακτών. Κείμενά του υπάρχουν σε συλλογικούς τόμους και στο oikonomouyorgos.blogspot.com. Έχει επιμεληθεί τρία αφιερώματα στον Κορνήλιο Καστοριάδη (ένα σε περιοδικό και δύο σε βιβλία).

Κυκλοφορούν τα βιβλία του:
Η άμεση δημοκρατία και η κριτική του Αριστοτέλη (2007)
Η αριστοτελική πολιτεία (2008)
Από την κρίση του κοινοβουλευτισμού στη δημοκρατία (2009)
Πολυτεχνείο 1973. Η απαρχή του αυτόνομου κινήματος (2013)
Μύθοι και πραγματικότητα για το Βυζάντιο (2014)
Άμεση δημοκρατία. Αρχές, επιχειρήματα, δυνατότητες (2014).
Η αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Πλαίσιο για μια νέα πολιτική δράση (2016).
Δημιουργώντας ξανά την πολιτική (2021).

Επικοινωνήστε μαζί μας

20% Off

Σε φοιτητες και ανεργους

με την επίδειξη κάρτας ανεργίας ή φοιτητικού πάσου έχετε 20% έκπτωση σε όλα τα σεμινάρια του Athens School