Νυχτερινοί Φιλοσοφικοί Περίπατοι στην Αρχαία Αθήνα με τον Αλέξανδρο Σχισμένο // Αύγουστος: Η φιλοσοφία και το θέατρο

Οι νυχτερινοί περίπατοι είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτών σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθούν στην πανσέληνο του Αυγούστου in situ, δηλαδή στον τόπο όπου διδάχθηκε και ασκήθηκε η φιλοσοφία στην Αρχαιότητα. Πρόκειται για μια νυχτερινή περιήγηση σε τρεις αρχαίους τόπους φιλοσοφικού ενδιαφέροντος: την Πνύκα, όπου η δημοκρατία ασκούνταν στην πράξη μέσα από τις συνελεύσεις του Δήμου, την Ακαδημία του Πλάτωνα, όπου ο Πλάτων ίδρυσε τη σχολή του μετά την απογοήτευσή του από την Αθηναϊκή Δημοκρατία, και όπου ξεκίνησε το έργο του ο Αριστοτέλης, και την Ποικίλη Στοά, όπου ιδρύθηκε η μεγάλη παράδοση του Στωικισμού.

Στους νυχτερινούς Φιλοσοφικούς Περιπάτους, διαφορετικά προς τους ημερήσιους όπου δίνεται έμφαση στην συμπλοκή της φιλοσοφίας και της πολιτικής, θα δοθεί έμφαση στη συνάφεια της Φιλοσοφίας με το αρχαίο Θέατρο και την πολιτιστική διάσταση της δημοκρατίας.

Κάθε Περίπατος διαρκεί δύο ώρες, από τις 21.30 έως τις 23.30

  • Πρώτη συνάντηση: Πνύκα και Φυλακές Σωκράτους: Θέατρο, φιλοσοφία και δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα // Σάββατο 17 Αυγούστου 2024.
  • Δεύτερη συνάντηση: Ακαδημία Πλάτωνος: Οι διάλογοι, η εξορία της ποίησης και ο κόσμος των Ιδεών // Κυριακή 18 Αυγούστου 2024.
  • Τρίτη συνάντηση: Ακαδημία Πλάτωνος: Το έλλογο σύμπαν και η φιλοσοφική ποιητική του Αριστοτέλη // Σάββατο 24 Αυγούστου 2024.
  • Τέταρτη συνάντηση: Ποικίλη Στοά: Ο κήπος του Επίκουρου και το θέατρο του κόσμου των Στωικών // Κυριακή 25 Αυγούστου 2024.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων με σειρά προτεραιότητας

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέξανδρος Σχισμένος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ. Υπήρξε αρθρογράφος σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Βαβυλωνία (έως το 2019), του περιοδικού Το Έρμα και των εκδόσεων Αυτολεξεί.

Κυκλοφορούν τα έργα του: «Η ανθρώπινη τρικυμία: Ψυχή και αυτονομία στη φιλοσοφία του Κορνήλιου Καστοριάδη» (φιλοσοφική μελέτη – εκδ. Εξάρχεια, 2013), «Μετά τον Καστοριάδη: Δρόμοι της αυτονομίας στον 21ο αιώνα» (δοκίμιο μαζί με τον Νίκο Ιωάννου – εκδ. Εξάρχεια, 2014), «Το τέλος της εθνικής πολιτικής» (δοκίμιο μαζί με τον Νίκο Ιωάννου – εκδ. Εξάρχεια, 2016), «Μικρή πραγματεία για τον ερωτικό χρόνο» (εκδ. RedMarks, 2018), «Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ. Χρόνος και Ύπαρξη» (εκδ. Αυτολεξεί, 2020), “Εισαγωγή στην Κριτική του Ψηφιακού Λόγου” (εκδ. Athens School, 2021), “Castoriadis and Autonomy in the Twenty-First Century” (Bloomsbury, 2020), “Common Futures. Social Transformation and Political Ecology” (Black Rose Books, 2021), “Castoriadis against Heidegger: Time and Existence” (Black Rose Books, 2024), “Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ. Χρόνος και Ύπαρξη” [2η αναθεωρημένη έκδοση] (εκδ. Athens School, 2024)

Επικοινωνήστε μαζί μας

20% Off

Σε φοιτητες και ανεργους

με την επίδειξη κάρτας ανεργίας ή φοιτητικού πάσου έχετε 20% έκπτωση σε όλα τα σεμινάρια του Athens School