Εικόνες από την περιήγηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στο κέντρο της Αθήνας και στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας.
Περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της Πλάκας και ταξιδέψαμε στο χρόνο και στην ιστορία της Πόλης. Σταθήκαμε στο μνημείο του Λυσικράτη, στη Ρωμαϊκή Αγορά και τους “Αέρηδες”. Είδαμε ακόμα την Εκκλησία του Ραγκαβά και σταθήκαμε στα όμορφα δρομάκια στα Αναφιώτικα, αναρωτηθήκαμε πόσες φορές έχουμε περάσει από αυτά τα μέρη και πόσα πράγματα δεν έχουμε παρατηρήσει. Σταματήσαμε έξω από τη θρυλική φυλακή του Μεντρεσέ, με τον πλάτανο που χαιρετούσαν όσοι τελικά κατάφερναν να βγουν από τη φυλακή – χαιρέτα μου τον Πλάτανο. Αρκετά τραγούδια γράφτηκαν για αυτή τη φυλακή. Ένα μεγάλο μέρος των ρεμπέτικων τραγουδιών γράφτηκαν γι αυτή. Επίσης αρκετά όργανα φτιαχνονταν μέσα στη φυλακή.
Συζητήσαμε για τα στοιχεία κατασκευής τους, πως ακουγόντουσαν, και πως παιζόντουσαν.
Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο μουσείο, παρατηρώντας τα ιδιόφωνα, μεμβρανόφωνα, αερόφωνα και χορδόφωνα όργανα, που συναντάμε στον Ελλαδικό χώρο. Αντιληφθήκαμε ότι η παράδοση δεν έχει στεγανά και αυστηρά σύνορα, οι επιρροές των μουσικών οργάνων από διαφορετικούς λαούς, μας δείχνουν ότι μια παράδοση για να έχει δυναμική απαιτεί την αρμονική διάδραση και αλληλεπίδραση των λαών. Μερικά παραδείγματα αποτελούν: το μπουζούκι που έχει στοιχεία από την ανατολή και τη δύση, το κλαρίνο το οποίο φτάνει στην Ελλάδα από τους Γύφτους, επιδρώντας καθοριστικά στην εξέλιξη της δημοτικής μουσικής κ.α. Να σημειώσουμε ότι υπήρξε μια περίοδος όπου όλοι οι μουσικοί σε αρκετές περιοχές λεγόταν Γύφτοι ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.
Παρατηρήσαμε τις διάφορες κατασκευαστικές τεχνοτροπίες και την εξέλιξη τους στον χρόνο, πώς διαφοροποιείται και σχηματίζεται το μπουζούκι, την οικογένεια του οποίου (Μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς), μαθαίνουμε φέτος στο Athens school.
Εστιάσαμε επίσης στην κόσμηση των μουσικών οργάνων και πώς διαφοροποιείται στον χρόνο, ανάλογα με την αισθητική καθώς και τα υλικά, εργαλεία και τεχνοτροπίες της κάθε εποχής.
Οι μαθητές της οργανοποιίας του Άθενς Σκουλ, έχοντας φτιάξει ένα υπόβαθρο γύρω από την κατασκευή, αντιλήφθηκαν τις κατασκευαστικές τεχνοτροπίες που δανειζόμαστε από την παράδοση.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Αρχαιολόγο Ελένη Μάλλιου που μας έκανε να γνωρίσουμε με μοναδικό τρόπο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Φωτογραφίες: Βασίλης Γκαραγκάνης
https://www.athensschool.gr/music-instruments
Φέτος θα πραγματοποιηθεί ξανά η περιήγηση, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, ώρα συνάντησης 10:30 και σημείο συνάντησης έξω από το σταθμό του μετρό Ακρόπολη. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα που ακολουθεί: