Φιλοσοφικοί περίπατοι στην Αρχαία Αθήνα με τον Αλέξανδρο Σχισμένο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

Οι Φιλοσοφικοί Περίπατοι είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτών σεμιναρίων που πραγματοποιούνται, από το καλοκαίρι του 2021, κάθε άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Οι πρώτοι περίπατοι για το 2024 θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές του Απριλίου και του Μαϊου in situ, δηλαδή στον τόπο όπου διδάχθηκε και ασκήθηκε η φιλοσοφία στην Αρχαιότητα. Πρόκειται για μια περιήγηση σε τρεις αρχαίους τόπους φιλοσοφικού ενδιαφέροντος: την Πνύκα, όπου η δημοκρατία ασκούνταν στην πράξη μέσα από τις συνελεύσεις του Δήμου, την Ακαδημία του Πλάτωνα, όπου ο Πλάτων ίδρυσε τη σχολή του μετά την απογοήτευσή του από την Αθηναϊκή Δημοκρατία, και όπου ξεκίνησε το έργο του ο Αριστοτέλης, και την Ποικίλη Στοά, όπου ιδρύθηκε η μεγάλη παράδοση του Στωικισμού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΜΑΐΟΥ

Κυριακή 7 Απριλίου // Λόφος Πνύκας – Φυλακές Σωκράτους – Φιλοσοφία και δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα

Κυριακή 14 Απριλίου // Ακαδημία Πλάτωνος – Η Ακαδημία και η σκέψη του Πλάτωνα

Κυριακή 21 Απριλίου // Ακαδημία Πλάτωνος – Το έργο του Αριστοτέλη και η πολιτική σκέψη

Κυριακή 28 Απριλίου // Ποικίλη Στοά – Θησείο – Επικούρειοι και Στωικοί

Κυριακή 19 Μαΐου // Λόφος Πνύκας – Φυλακές Σωκράτους – Φιλοσοφία και δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα

Κυριακή 26 Μαΐου  // Ακαδημία Πλάτωνος – Η Ακαδημία και η σκέψη του Πλάτωνα

Τον Ιούνιο, οι Φιλοσοφικοί Περίπατοι θα μεταφερθούν στα απογεύματα της Κυριακής με ώρα έναρξης τις 18.30.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ – 18.30 – 20.30

Κυριακή 2 Ιουνίου // Λόφος Πνύκας – Φυλακές Σωκράτους – Φιλοσοφία και δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα

Κυριακή 9 Ιουνίου // Ακαδημία Πλάτωνος – Η Ακαδημία και η σκέψη του Πλάτωνα

Κυριακή 16 Ιουνίου // Ακαδημία Πλάτωνος – Το έργο του Αριστοτέλη και η πολιτική σκέψη

Κυριακή 23 Ιουνίου // Ποικίλη Στοά – Θησείο – Επικούρειοι και Στωικοί

Κυριακή 30 Ιουνίου // Ακαδημία Πλάτωνος – Ανασκόπηση της πορείας της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας από τον Θαλή έως τον χριστιανισμό

Διάρκεια περιπάτων: 2 ώρες [11.00 – 13.00]


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέξανδρος Σχισμένος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ. Υπήρξε αρθρογράφος σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Βαβυλωνία (έως το 2019), του περιοδικού Το Έρμα και των εκδόσεων Αυτολεξεί.

Κυκλοφορούν τα έργα του: «Η ανθρώπινη τρικυμία: Ψυχή και αυτονομία στη φιλοσοφία του Κορνήλιου Καστοριάδη» (φιλοσοφική μελέτη – εκδ. Εξάρχεια, 2013), «Μετά τον Καστοριάδη: Δρόμοι της αυτονομίας στον 21ο αιώνα» (δοκίμιο μαζί με τον Νίκο Ιωάννου – εκδ. Εξάρχεια, 2014), «Το τέλος της εθνικής πολιτικής» (δοκίμιο μαζί με τον Νίκο Ιωάννου – εκδ. Εξάρχεια, 2016), «Μικρή πραγματεία για τον ερωτικό χρόνο» (εκδ. RedMarks, 2018), «Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ. Χρόνος και Ύπαρξη» (εκδ. Αυτολεξεί, 2020), “Εισαγωγή στην Κριτική του Ψηφιακού Λόγου” (εκδ. Athens School, 2021), “Castoriadis and Autonomy in the Twenty-First Century” (Bloomsbury, 2020), “Common Futures. Social Transformation and Political Ecology” (Black Rose Books, 2021), “Castoriadis against Heidegger: Time and Existence” (Black Rose Books, 2024), “Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ. Χρόνος και Ύπαρξη” [2η αναθεωρημένη έκδοση] (εκδ. Athens School, 2024)

Επικοινωνήστε μαζί μας

20% Off

Σε φοιτητες και ανεργους

με την επίδειξη κάρτας ανεργίας ή φοιτητικού πάσου έχετε 20% έκπτωση σε όλα τα σεμινάρια του Athens School