Τέσσερις συναντήσεις για τη φιλοσοφία του Πλάτωνα με τον Αλέξανδρο Σχισμένο

Η φιλοσοφία του Πλάτωνα έφερε μία “δεύτερη γέννηση” της φιλοσοφίας που καθόρισε την Ιστορία της φιλοσοφικής σκέψης αλλά και της πολιτικής θεωρίας. Ο Πλάτων, δραστήριος στοχαστής αλλά και με έντονη αγωνία να πραγματώσει τις ιδέες του περί δικαιοσύνης, γνώσης και αγαθού, αντιμετώπισε όλα τα αινίγματα των προγενέστερων φιλοσόφων με ρηξικέλευθο τρόπο και μας κληροδότησε τις δικές του απορίες. Υπήρξε επίσης επιτυχημένος συγγραφέaς και οι Διάλογοί του μας φανερώνουν ένα ευρύτερο φιλοσοφικό πρόγραμμα το οποίο έφερε εις πέρας συνδυάζοντας τις θεματικές στα εκάστοτε έργα. Οι θεματικές τους καλύπτουν όλα τα πεδία του επιστητού, σε μία μεγαλειώδη σύνθεση της οντολογίας, της κοσμολογίας και της γνωσιολογίας. Στις συναντήσεις μας, με οδηγό επιλεγμένα αποσπάσματα από τους κύριους Διαλόγους του Πλάτωνα, θα μελετήσουμε την εξέλιξη του φιλοσοφικού του έργου σε συνάρτηση με τον βίο του και τη διδακτική του δραστηριότητα, με σκοπό να μπούμε σε έναν φιλοσοφικό διάλογο με τον Πλάτωνα ως άνθρωπο με αγωνίες που μας αφορούν και όχι ως κάποιο μακρινό είδωλο.

Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες και θα διεξάγονται κάθε Σάββατο του Ιουνίου στις 19.00 – 21.00 στην έδρα μας, στη Χαριλάου Τρικούπη 138 και θα μαγνητοφωνηθούν σε ηχητικά αρχεία που, μαζί με τα κείμενα θα δίδονται σε όποια και όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει ασύγχρονα.

Τα θέματα των συναντήσεων είναι:
Σάββατο 1 Ιουνίου, 19.00 // Η φιλοσοφία πριν τον Πλάτωνα –
Σάββατο 8 Ιουνίου, 19.00 // Η Αθήνα του Πλάτωνα –

Σάββατο 15 Ιουνίου, 19.00 // Ο Σωκράτης και οι πρώτοι Διάλογοι –
Σάββατο 22 Ιουνίου, 19.00 // Η θεωρία των Ιδεών και οι μέσοι Διάλογοι –
Σάββατο 30 Ιουνίου, 19.00 // Η Ακαδημία και οι ύστεροι Διάλογοι

Κόστος συμμετοχής: 75 ευρώ


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέξανδρος Σχισμένος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ. Υπήρξε αρθρογράφος σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Βαβυλωνία (έως το 2019), του περιοδικού Το Έρμα και των εκδόσεων Αυτολεξεί.

Κυκλοφορούν τα έργα του: «Η ανθρώπινη τρικυμία: Ψυχή και αυτονομία στη φιλοσοφία του Κορνήλιου Καστοριάδη» (φιλοσοφική μελέτη – εκδ. Εξάρχεια), «Μετά τον Καστοριάδη: Δρόμοι της αυτονομίας στον 21ο αιώνα» (δοκίμιο μαζί με τον Νίκο Ιωάννου – εκδ. Εξάρχεια), «Το τέλος της εθνικής πολιτικής» (δοκίμιο μαζί με τον Νίκο Ιωάννου – εκδ. Εξάρχεια), «Μικρή πραγματεία για τον ερωτικό χρόνο» (εκδ. RedMarks), «Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ.

Χρόνος και Ύπαρξη» (εκδ. Αυτολεξεί), “Εισαγωγή στην Κριτική του Ψηφιακού Λόγου” (εκδ. Athens School), “Castoriadis and Autonomy in the Twenty-First Century” (Bloomsbury), “Common Futures. Social Transformation and Political Ecology” (Black Rose Books), “Castoriadis against Heidegger: Time and Existence” (Black Rose Books)

Επικοινωνήστε μαζί μας

20% Off

Σε φοιτητες και ανεργους

με την επίδειξη κάρτας ανεργίας ή φοιτητικού πάσου έχετε 20% έκπτωση σε όλα τα σεμινάρια του Athens School