Πολιτική Θεωρία και αντιμετώπιση του σεξισμού με την Σοφία Καναούτη

Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Πέμπτη 17.00 με 19.00 στην έδρα μας, από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου.

 1. Καστοριάδης και συναισθήματα
  Πώς αναγνωρίζει ο Καστοριάδης και η πολιτική θεωρία τα συναισθήματα – ως κομμάτια του ανθρώπου και όχι ως έμφυλα χαρακτηριστικά
 2. Καστοριάδης και κοινωνικές φαντασιακές σημασίες
  Η απόδοση νοήματος μέσω των κοινωνικών φαντασιακών σημασιών. Επένδυση και ταύτιση.
 3. Arendt και mores
  Η ιδέα των mores (με σημασία πιο πολύπλοκη από αυτή των ηθών), και ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική θεωρία μπορεί να παρέχει τρόπους να αναγνωρίσουμε το πώς οι έμφυλες διακρίσεις γίνονται mores.
 4. Arendt και ιστορία (story)
  Η ιδέα της ιστορίας (story) και ο τρόπος με τον οποίο ανάγει αυτή το περιβάλλον σε πολιτικό / δημοκρατικό. (βλ. και Nannette, της Hannah Gadsby).
 5. Arendt και μόνωση / απομόνωση
  Ο τρόπος με τον οποίο απομονώνονται οι έμφυλες διακρίσεις, και τα άτομα με ιδιαιτερότητες φύλου. Nussbaum και θυμός.
 6. Καστοριάδης και θεσμοί – τρίτος χώρος
  Αντιμετώπιση του σεξισμού και τρίτος χώρος / τρίτος παράγοντας. Η ψυχανάλυση ως καθρέφτης του τρίτου χώρου / παράγοντα στις ανθρώπινες / κοινωνικές σχέσεις.
 7. Καστοριάδης και τα μέσα πάνω από τους σκοπούς – Matynia και φαντασία (imagination)
  Σε σχέση με την άποψη της Άρεντ ότι ο Eichmann δεν είχε τη φαντασία να σκεφτεί πώς είναι να είσαι κοινωνικά αποκλεισμένος (κατά Bernstein).

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Σοφία Καναούτη είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, Cardiff, του Τμήματος Journalism, Media and Cultural Studies, και ICSI Fellow του New School for Social Research, της Nέας Υόρκης. Διδάσκει στο αγγλόφωνο Μάστερ «Μedia and Refugee / Migration Flows» του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κοινωνικό αποκλεισμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όντας η συγγραφέας δύο e-Books για το e-learning του ΕΚΠΑ, και Πολιτική Επιστήμη στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη σκέψη της Χάνα Άρεντ σε σχέση με την Ελληνική κρίση όπως διαφαίνεται στα ΜΜΕ, για τη σκέψη της Άρεντ σε σχέση με την πολιτική υπόσταση του χρήστη στο διαδίκτυο, και γενικά περί πολιτικής και ΜΜΕ. Στο κανάλι ΥouTube «Sophia Kanaouti» υπάρχει μία σειρά από μικρές video-essays με τον τίτλο «Critical Distinctions in Media and Politics», όπου πραγματεύεται στοιχεία της απεικόνισης της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ που δείχνουν πως αδυνατούν να διακρίνουν ανάμεσα σε έννοιες που είναι σημαντικές για την πολιτική σφαίρα – ή δεν είναι διατεθειμένα να διακρίνουν αυτές τις έννοιες μεταξύ τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας

20% Off

Σε φοιτητες και ανεργους

με την επίδειξη κάρτας ανεργίας ή φοιτητικού πάσου έχετε 20% έκπτωση σε όλα τα σεμινάρια του Athens School