Things to come / Συναντήσεις για τον κινηματογράφο με τον Γιάννη Ραουζαίο

Οι εκδηλώσεις με θέμα τον Κινηματογράφο που θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν χώρα στο φιλόξενο χώρο της Αthens School από τις 11 Μαϊου του 2023, Θα έχουν τον τίτλο “Things to Come”.

Στο Τhings to Come, κινηματογραφικά ρεύματα και δημιουργοί, όσο και φιλοσοφικές και θεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στην 7η Τέχνη, θα συνδυάζονται με προβολές ταινιών που θα εστιάζουν στο αντικείμενο που η κάθε συνάντηση θα έχει ως στόχο να διερευνήσει την ιδιαίτερη φαινομενολογία του. Το βλέμμα, η ποιητική και δημιουργική αντίληψη του Σινεμά και ιστορικά σημεία καμπής, όπως η μετάβαση από τον Βωβό στον Ομιλούντα, το Σινεμά των μεγάλων στούντιο, το Σοβιετικό Σινεμά ή η Μακαρθική περίοδος, το ανατολικό σινεμά και το γαλλικό νέο κύμα πλάι στον πλούτο των εικόνων και των προσεγγίσεων των κινηματογραφικών εθνικών η ηπειρωτικών σχολών η την επιστημονική φαντασία, θα σχολιάζονται σε κάθε συνάντηση με αναφορά στο γίγνεσθαι της κάθε ταινίας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από αυτήν, σε πολιτικό, κοινωνικό, φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό επίπεδο . Ταυτόχρονα ο διάλογος και η εξερεύνηση τόσο του πολιτιστικού όσο και του ιστορικού πλαισίου του κάθε έργου , θα διανθίζεται με μια ευρύτερη ενατένιση πάνω στη σχέση παρελθόντος και μέλλοντος, αλλά και τα σημαντικά διακυβεύματα που ελλοχεύουν στο παρόν, μεταμορφώνοντας διαρκώς το σώμα και την προοπτική της κινηματογραφικής δημιουργίας μέσα από το φως …όσων ραγδαίων και ριζοσπαστικών εξελίξεων, έρχονται!

​Έναρξη: Πέμπτη 11 Μαΐου

Ώρες: 19.00 – 21.30

Στην έδρα μας, Χαριλάου Τρικούπη 138


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιάννης Ραουζαίος είναι κριτικός Κινηματογράφου και συγγραφέας με πολυετή και εκτενή παρουσία και αρθρογραφία σε θέματα πολιτισμού. Είναι επίσης Performer και πολυεκφραστικός δημιουργός στον χώρο των παραστατικών τεχνών και της Μουσικής.

Ανάμεσα σε άλλα , έχει σπουδάσει στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου . Στην πάνω από τρεισήμισι δεκαετίες καριέρα του έχει συνεργαστεί με πολυάριθμα εκδοτικά εγχειρήματα τόσο στον εκδοτικό τομέα όσο και στον χώρο της κριτικής κινηματογράφου και βιβλίου και τον ευρύτερο τομέα κάλυψης πολιτιστικών γεγονότων.

Αναφέρονται ενδεικτικά τα περιοδικά Οξύ, OΖ, Σκιές του Β23, the Thing, Futura, Proxima 23, Ozon, Conteiner, Sonic, Vox, Voice, Σύγχρονη Έκφραση , Κάμερα Στυλό Πυξίδα όπως και στο Υποβρύχιο, το πρώτο ελληνικό free press περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας. Επίσης έχει συνεργαστεί στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης 1 και 2 όπως η κινηματογραφική εκπομπή “Ταξιθετης” , και στην παραγωγή και παρουσίαση ραδιοφωνικών εκπομπών σε αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως ο Δίαυλος- 10 ενας από τους πρώτους ελεύθερους ραδιοσταθμούς της ελληνικής ραδιοφωνίας. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του Let Me Know Festival καθώς και του κινηματογραφικού τμήματος του, Cinematic όπως και επίσης άλλων φεστιβάλ λόγου η Τεχνών ενώ συνδιοργανώνει το Electro Free και το Indie Free Festival(στα τριάντα δυο συναπτά χρόνια της δραστηριότητας του τελευταίου ). Συμμετέχει ενεργά στο International Video Poetry Festival ενώ συνδιοργανώνει τη σειρά εκδηλώσεων “Περιβάλλοντα λέξεων” και άλλες αντίστοιχες . Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος σημαντικών πολιτιστικών ομάδων( Όπως η A Velvet Circus c.o και το Κενό Δίκτυο -Ομαδα στον Τρόμο του Κενού) , μουσικών συγκροτημάτων( The Groove Machine , Alphawaves, 17een Social Questions κ.α)και δικτύωσεων που έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία και εξέλιξη της αθηναϊκής και όχι μόνον Aντικουλτουρας . Έχει διατελέσει συνεργάτης σημαντικών πολιτιστικών site και περιοδικών όπως το kaboomzine και η Βαβυλωνία και είναι αρχισυντάκτης του κινηματογραφικού site myfilm.gr και του πολιτιστικού αντίστοιχου του zoomout.gr, ενώ ήταν και είναι γενικός επιμελητής, διοργανωτής και παρουσιαστής των ανοιχτών σεμιναρίων-παρουσιάσεων σε θέματα Φιλοσοφίας, Αισθητικής και Πολιτικών Επιστημών “Χρόνος”, “Επανάσταση”, “Τεχνική”, “Ρομαντισμός” κ.α όπου έχουν εμφανιστεί και παρουσιάσει διαλέξεις τους ορισμένες από τις σημαντικότερες φωνές της ελληνικής αλλά και της διεθνούς διανόησης. Τέλος διατελεί μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ) τμήματος της διεθνούς ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου(Fipresci).

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

20% Off

Σε φοιτητες και ανεργους

με την επίδειξη κάρτας ανεργίας ή φοιτητικού πάσου έχετε 20% έκπτωση σε όλα τα σεμινάρια του Athens School