Ένα εξαιρετικό θεατρικό κείμενο του Ηλία Παπαγεωργίου σε πρώτη παράσταση!
ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ
Μετά τη εξέγερση του 1821 και κατά την πρώτη περίοδο της ίδρυσης του ελληνικού κράτους επικρατούσε ανομία στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Δεν ήταν μόνο οι λήσταρχοι που είχαν τα λημέρια τους στα βουνά και έστηναν καρτέρια αλλά και μέσα στα μικρά αστικά κέντρα της εποχής όπως το Αγρίνιο, ένας τύπος μαφίας ήταν η πραγματική πολιτική αρχή.
Οι οδηγίες του Λουδοβίκου της Βαυαρίας προς τον γιό του Όθωνα αφορούσαν την ενίσχυση του κύρους της δικαιοσύνης ώστε να κερδίσει τον σεβασμό και την πειθαρχία του λαού.
Αποφάσισαν λοιπόν να φέρουν γκιλοτίνες. Η εικόνα του κομμένου κεφαλιού που κυλάει στον δερμάτινο σάκο, πίστευαν πως θα κιότευε του ατίθασους υπηκόους της πολύγλωσσης νεοσυσταθείσας Ελλάδας.
Όμως αυτό δεν συνέβη. Οι υπήκοοι του βασιλέως δεν είδαν με καλό μάτι τις γκιλοτίνες ούτε τους επαγγελματίες δημίους που τις συνόδευαν.
Με αφορμή αυτή την πραγματικότητα του 19ου αιώνα ο Ηλίας Παπαγεωργίου έγραψε το θεατρικό έργο “ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ”. Το “Το τέχνασμα” είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται στο Μεσολόγγι με πρωταγωνιστές τον ξυλουργό μαστρογιάννη ο οποίος αναλαμβάνει την κατασκευή της εξέδρας που θα στηθεί η άρτι αφιχθείσα γκιλοτίνα και τον βοηθό του Στέφανο ο οποίος γίνεται φορέας αμφισβήτησης του νοήματος της εν λόγω κατασκευής. Μάστορας και βοηθός συζητούν το θέμα ενώ κατασκευάζουν την εξέδρα αναδεικνύοντας προεκτάσεις και αντανακλάσεις οι οποίες τουλάχιστον μας βάζουν σε σκέψεις για τον σύγχρονο κόσμο μας.
Ο Ηλίας και ο Γρηγόρης “ανέβασαν” την παράσταση “Το τέχνασμα” στις 15 Ιουνίου στο ATHENS SCHOOL, με μια κλίμακα εξέδρας τέτοια που να μπορεί να στηθεί σε έναν από τους πάγκους εργασίας του τομέα τεχνικής. Η παράσταση που παρακολουθήσαμε μας συγκλόνισε και η συζήτηση που ακολούθησε αποτέλεσε την αρχή ενός διαλόγου ο οποίος συνεχίστηκε την επομένη στις εκδηλώσεις του ATHENS SCHOOL στον κήπο των αρχαιολόγων.
ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ, του Ηλία Παπαγεωργίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Ένα θεατρικό για την αντίσταση των απλών ανθρώπων στον φονικό μηχανισμό της εξουσίας.









